Ga naar hoofdinhoud

Organisatieprofiel

missie, visie, doelen en strategie

Organisatieprofiel

missie, visie, doelen en strategie

Wat voor ons de gewoonste zaak van de wereld is, is eigenlijk uniek: een dichtbevolkt gebied met heel verschillende en soms eeuwenoude steden en dorpen, die divers zijn samengesteld en onderling goed zijn verbonden. Met bijzondere landschappen vlak bij huis. Van strand en duinen tot polders, veenweide, bossen, heide en de kust van het IJsselmeer. En natuurlijk een wereldstad op een steenworp afstand. Wij weten niet beter, maar de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een uniek stedelijk gebied.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 30 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De regio strekt zich uit van Velsen tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. De 30 gemeenten zijn verdeeld over zeven deelregio’s. Elke deelregio heeft zijn eigen kwaliteiten die de MRA als geheel versterken.

In de MRA wonen 2,6 miljoen mensen. De regio is met ruim 20% van het bruto nationaal product een belangrijke motor van de Nederlandse economie. De MRA huisvest onder meer twee luchthavens, verschillende zeehavens, het financiële centrum van Nederland, Media Valley in Hilversum en Greenport Aalsmeer.  

Informeel karakter

De samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam kent een informeel karakter. Dat wil zeggen dat het samenwerkingsverband geen wettelijke taken uitvoert. De 33 deelnemers hebben geen bevoegdheden aan de MRA overgedragen. De samenwerking komt voort uit opgaven die te groot en te complex zijn voor elke deelnemer afzonderlijk. De deelnemers werken daar samen aan op basis van een gedeelde visie en de MRA Agenda, met ambities en doelen om die visie uit te voeren.

Visie en agenda

De MRA is een bestuurlijk samenwerkingsverband. Hoe de samenwerking is georganiseerd, is vastgelegd in de Samenwerkingsafspraken.

In deze Samenwerkingsafspraken zijn drie thema’s benoemd die richting geven aan de gezamenlijke visie:

  • De meest inventieve regio van Europa, met de best opgeleide bevolking;
  • Een regio voor iedereen, naar de menselijke maat;
  • Een duurzaam verbonden regio.

De meest inventieve regio van Europa, waar de menselijke maat wordt bewaard en versterkt en tegelijkertijd duurzaamheid voorop staat, ontstaat niet vanzelf. Daar werken de deelnemers gezamenlijk aan op basis van een ambitieuze agenda. De drie thema’s zijn concreet gemaakt in acht ambities die een plek hebben gekregen in de MRA Agenda 2025-2028. Per ambitie is een meerjarenuitvoeringsprogramma opgesteld. Hier vindt u meer informatie over de MRA Agenda 2025-2028.

Organisatie van de MRA

Bestuurlijke platforms Economie, Ruimte en Mobiliteit

De 33 deelnemende overheden worden in de MRA vertegenwoordigd door hun college of dagelijks bestuur. De samenwerking wordt aangestuurd via verschillende overlegtafels, zoals de bestuurlijke platforms Economie, Ruimte en Mobiliteit. Vanuit elke deelregio en de beide provincies zijn wethouders of gedeputeerden lid van één of meer van deze platforms. Hier vindt u meer informatie over het platform Economie.

Daarnaast zijn er portefeuillehoudersoverleggen over de beleidsterreinen Bouwen & Wonen en Kunst, Cultuur & Erfgoed.

MRA Bestuur

Het dagelijks bestuur van de MRA wordt gevormd door de voorzitter en de twee vicevoorzitters, aangevuld met een wethouder uit elk van de zeven deelregio’s. De burgemeester van Amsterdam is de voorzitter van het bestuur. De commissarissen van de Koning van de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de vicevoorzitters. Hier vindt u meer informatie over het MRA Bestuur.

Algemene Vergadering

De Algemene Vergadering van de MRA is het algemeen bestuur. De Algemene Vergadering wordt gevormd door een bestuurlijke vertegenwoordiger van alle 33 deelnemende overheden. Vaak zijn dit de burgemeesters van de gemeenten. De burgemeester van Almere – na Amsterdam de grootste gemeente in de regio – is voorzitter van de Algemene Vergadering. Hier vindt u meer informatie over de Algemene Vergadering.

MRA Raadtafel

De bestuurders van de 33 deelnemende overheden leggen verantwoording af aan hun eigen gemeenteraad of Provinciale Staten. Als het nodig is dat de Staten of raden een besluit nemen voor het realiseren van doelen uit de MRA Agenda, dan wordt een voorstel voorgelegd door het eigen college. Vanuit de beide Staten en de 30 gemeenteraden is een lid vertegenwoordigd in de MRA Raadtafel. De Raadtafel geeft gevraagd en ongevraagd advies over procedures binnen de MRA-samenwerking. Lees hier meer informatie over de MRA Raadtafel.

MRA Directie

Het bestuurdersnetwerk wordt ondersteund door een kleine en slagvaardige ambtelijke organisatie: de MRA Directie. De medewerkers van de MRA Directie worden fulltime of parttime uitgeleend door de 33 deelnemende organisaties. De MRA Directie houdt kantoor in Amsterdam-Noord, in hetzelfde gebouw als de Vervoerregio Amsterdam. Contact en routebeschrijving.